Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Nordic walking...

Nordic walking

 

Nordic walking, česky severská chůze, je již pár let oblíbeným sportem napříč všemi generacemi. Koncept k nám přišel z Finska, kde je již běžnou součástí místních turistů. Jedná se o chůzi se speciálně navrženými hůlkami, které jsou k tomu přímo určené. Pojďme se tedy společně podívat na to, kde můžeme severskou chůzi praktikovat a jaké vybavení k ní budeme potřebovat. Uvidíte, že si nordic walking zamilujete i vy.

Výbava pro nordic walking

Nejdříve se podíváme na to, co budeme pro severskou chůzi potřebovat za vybavení. Do výbavy nezbytné pro nordic walking patří kvalitní obuv, oblečení a samozřejmě speciální hole. Kvalitní outdoorová obuv je naprostý základ. Vybírat můžete pánské či dámské trekingové boty, které disponují dobrým odpružením a ulehčí nám tak pohyb v různém typu terénu. Při procházkách v nížinách nám postačí nižší typy trekingové obuvi, do vysokohorského terénu pak oceníme vyšší kotníčkové varianty.

K severské chůzi se hodí obléci funkční oblečení. Na výběr máme celou škálu oděvů od funkčního prádla, přes trička a topy, až po šortky a legíny. Výhoda funkčního oblečení spočívá v jeho prodyšnosti a schopnosti odvést pot od těla. Obuv a oblečení tedy už máme, teď se podíváme na zoubek nordic holím. Vybrat správné hole může být oříšek, většinou se řídíme zejména dle naší váhy a výšky. Čím urostlejší osoba, tím pevnější hole je třeba pořídit. Pevnost holí určuje podíl karbonu v jejich struktuře. Všeobecně však platí, že by se nám měla hole dobře nosit a měla by být natolik odlehčená, že nebude zatěžovat náš zádový aparát. Při správné severské chůzi totiž naopak záda protahujeme a rovnáme, díky čemuž předcházíme bolestem v oblasti krční i bederní páteře.

 detske_sandaly2_570

 

Jak to tedy funguje

Nordic walking  patří mezi nejzdravější pohyby vůbec. Přirozená chůze s holemi, které dokáží utlumit dopady chodidla na povrch země, zlepšuje kondici každého sportovce. Při nordic walkingu totiž nenásilně zapojujeme svaly celého těla. Uvádí se, že až 90% našich svalů musí vyvinout určitou aktivitu. A to už za to stojí. Při severské chůzi nejen posilujeme, ale také spalujeme přebytečná kila. Svižnější chůze s holemi tak poslouží i jako skvělé kardio cvičení.

Zdroj foto: Freepik.com

 

 


 


Publikovno: 2021-06-29
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com