Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

TIPY NA JARNÍ TOULÁNÍ NEDOTČ...

TIPY NA JARNÍ TOULÁNÍ NEDOTČENOU PŘÍRODOU KARLOVARSKÉHO KRAJE


 


Jarní čas je pro mnoho lidí nejkrásnějším obdobím roku a není se čemu divit. Příroda se probouzí k životu, slunce vyhlíží zpoza mraků, pupeny bobtnají na větvích stromů a keřů a brzy se objevují i zelené listy. Ptáci ohlašují svůj návrat ze vzdálených zemí a vesele cvrlikají. Vyrazte na výlet a vychutnejte si přírodu v plné kráse.
 

Vyhlídka Hadí hora 

Pokud jste fanouškem výletů za krásnými výhledy, vydejte se na Hadí horu, která leží na půl cesty mezi Jáchymovem a Božím Darem. Čeká vás sice trochu náročnější výstup, avšak trochu té námahy stojí určitě za to. Z Hadí hory je totiž nádherný výhled na lázeňské údolí a na hřebeny Krušných hor.

Tři křížky a Upolínová louka

Ve Slavkovském lese poblíž obce Prameny se rozprostírá národní přírodní památka Upolínová louka. Rezervace představuje mokřadní louku s bohatou květenou s pestrým výskytem vzácných druhů rostlin, mezi které patří především vzácný a ohrožený upolín evropský nebo vrba borůvkovitá. Myslete na to, že pokud chcete vidět louku rozkvetlou, musíte přijet brzy na jaře!

Za procházku stojí i sousední přírodní památka Křížky. Místo charakterizují tři kříže umístěné na nezalesněném skalnatém vrcholku uprostřed polí a pastvin. Křížky, podobně jako několik dalších lokalit v okolí, mají zvláštní flóru, některé rostliny dokonce kvůli místním podmínkám jinde nenajdeme.

Přírodní rezervace Křížky_Petr Lněnička

 

Relaxujte v Bečovské botanické zahradě

Bečovská botanická zahrada je velmi unikátní, původně jedna z nejvýznamnějších historických sbírkových zahrad v Čechách. Nečekejte klasickou botanickou zahradu, ale spíše místo pro relax a bytí v přírodě mezi krásnými rostlinami, které pomalu ale jistě bují. Jedná se o ideální místo pro jarní procházku, odpočinek mezi stromy. V (leso)parku, který tato živá zahrada nejvíce připomíná, najdete také úhledné jezírko, kde si můžete zdarma vypůjčit lodičku a navštívit třeba Ostrov Slunce.

Promasírujte unavené nohy na přírodní barefoot therapy nebo si vypůjčte volejbalovou síť a zapinkejte si v příjemném stínu stromů. Děti uchvátí areál s řadou kreativních prvků pro hru i poučení. A co teprve prolézačky z kořenů, klád a kamenů? Sportovně zdatnější jedinci zase jistě ocení přítomnost unikátní bioferraty, první české skalní stezky zaměřené na skalní vegetaci. Nejjednodušší varianta vede pozvolnou lesní pěšinou a zvládnou ji i rodiny s dětmi.

Roste_Bečovská botanická zahrada

 

Projděte se měsíční krajinou v přírodní rezervaci Soos

Severně od Františkových Lázní se nachází přírodní rezervace Soos, která nemá ve střední Evropě obdoby. Jedná se o unikátní pozůstatky slaného jezera, které se během staletí přeměnilo v rašeliniště a minerální slaniště. Najdete tu pozůstatky vulkanické činnosti, kterou ilustrují mofety – bahenní vývěry oxidu uhličitého a také četné minerální prameny. V nevšedních biotopech, kterých je tu celá řada, najdete spoustu chráněných živočichů a rostlin.  

Soos

 

Nechte se ohromit symfonií Čedičových varhan u Hlinek

Těžko si dnes představit, že se u poklidné vísky Hlinky na Karlovarsku, obklopené pastvinami, kdysi valila láva z nedaleké aktivní sopky na Hůrce. Rozžhavený čedič ztuhl a na dlouhé miliony let zůstal ukrytý pod zemí. Až koncem 19. století přišel člověk a začal na „obyčejném kopci“ dobývat kámen.

Čedičový výlev se sloupcovitou odlučností, lidově nazývaný kamenné varhany, patří k nejhezčím ukázkám čedičového geologického jevu u nás. Také proto je to jedno z míst, které určitě stojí za návštěvu. Lomová stěna se nachází v opuštěném lomu, je dvacet metrů vysoká a zhruba šedesát metrů dlouhá.

Roste_Rotavské varhany

 

Další zajímavé tipy na výlety najdete na blog.zivykraj.cz a na www.zivykraj.cz.

1462-logo-zivy-kraj

 

 

 

 

 

 


Publikovno: 2021-05-12
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com