Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Poradíme vám s výběrem bot d...

Poradíme vám s výběrem bot do hor i do města



Špatný výběr obuvi vám může pokazit celý výlet, nebo vás odradit od dalšího sportování. Na co si dát pozor a jak správně boty zkoušet?

 

Výlety jsou příjemnou formou odreagování se a odpočinku. Abyste si ho ovšem mohli užít naplno, je zapotřebí se před odjezdem patřičně vybavit. Samozřejmostí je vhodné sportovní oblečení, které by mělo být vždy pohodlné a vyrobeno s funkčních materiálů. To proto, aby bylo lehké, ale zároveň zajišťovalo dostatečný tepelný komfort. Neopomíjejte ani uložení nákladu. Správný batoh by neměl chybět ve výbavě žádného turisty. Na jednodenní výlet vám bude stačit batoh o objemu do 30 litrů. Pro větší pohodlí se můžete vybrat některý s pokročilejším zádovým systémem vyrobeným například ze síťoviny pro lepší odvod vlhkosti. Nejdůležitější součástí celého vybavení je ovšem dobře padnoucí obuv. Pokud si totiž vyberete špatnou velikost nebo tvar, který nesedí vašemu chodidlu, může se z vašeho vysněného výletu stát noční můra. Nadto dlouhodobé nošení obuvi, která vám řádně nesedí, může přivodit i trvalé zdravotní komplikace.

           

Důležitý je cíl cesty

Při výběru záleží především na tom, při jakém typu výletu mají boty posloužit. Pokud se vydáte objevovat krásy některého českého města, nepotřebujete k tomu dozajista trekové boty nebo pohorky, které byste volili spíše na výlet do hor kvůli jejich odolnosti a tvrdší podrážce vhodné do terénu. Při procházkách malebnými uličkami a návštěvě muzea, kostela nebo výstavy vám budou jistě vyhovovat tenisky Nike, které jsou univerzální a mají široké využití. Vyrábí se navíc ve sportovních, vycházkových a módních variantách. V letních měsících se nemusíte bát sáhnout ani po kvalitních sandálech, které by měly mít pevný opatek a dostatečně fixovat nohu.

 

Nepodceňte materiál

Důležité je, aby boty byly ušity z kvalitního materiálu. Každý má své výhody a nevýhody. Pokud jste spíše pro starou dobrou klasiku, můžete sáhnout po botách kožených. Ty jsou odolnější vůči mechanickému poškození a vlhkosti a také mají při správné údržbě delší životnost. Na druhou stranu nejsou moc prodyšné, hůře vysychají a jsou těžší. Vyšší je také cena. Druhou možností je textilie. Ta je prodyšnější, rychleji schne a má nižší hmotnost. Může být doplněna o membránu (např. Gore-tex), která činí boty nepromokavými. Variantou je i kombinace těchto dvou materiálů, díky čemuž je dosaženo lepších výsledných vlastností obuvi. O každý materiál je ovšem nutné pečovat. Nejpodstatnější na tom, jak se o tenisky starat, je použití kvalitních produktů na jejich ochranu.

 

 

Výběr velikosti

Aby výlety byly úspěšné, bota musí dokonale padnout. Proto se při zkoušení držte několika pravidel.

 

1.     Zkoušejte boty odpoledne nebo večer, kdy jsou nohy objemnější.

2.     Při zkoušení vždy mějte na noze ponožku, kterou plánujete v botách běžně nosit.

3.     Vždy zkoušejte obě boty.

4.     Při zkoušení bot si stoupněte.

5.     Bota musí dobře sedět v kotníku, nikde tlačit ani klouzat a ve špičce musí být dostatečný prostor (zhruba 1 cm).

 

Nezapomínejte na to, že než se vydáte na nějaký vetší výlet, je dobré boty předtím několikrát použít na kratší výpravy, aby se rozchodily.

 


Publikovno: 2020-12-13
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com