Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Výlet v Moravském krasu láká...

Výlet v Moravském krasu láká na jeskyně i baroko

Více než 100 let cestují turisté do Moravského krasu za jeskyněmi. Tato oblast však nabízí mnohem více – od Macochy, přes krásnou přírodu po barokní kostely.

Pět jeskyní pro veřejnost

Vydáte-li se na výlet na sever od Brna a najdete si místo na ubytování, nebrání vám už nic v tom, abyste se vydali prozkoumávat nejznámější krasovou oblast v České republice. Můžete se toulat lesy, narazit na hluboké kaňony a propasti a po ponorné řece doplout do jádra propasti Macocha. V Moravském krasu je asi 1600 jeskyní, veřejně přístupných je 5:

        Punkevní jeskyně

       Balcarka

       Kateřinská jeskyně

       Sloupsko-šošůvské jeskyně

       Výpustek

I přesto, že mají spoustu společného, jsou mezi nimi i rozdíly. V jedné je expozice lovců sobů, v další byla kdysi podzemní továrna a jiná je plná krápníků, které připomínají například květák.

Objevte vodopády na Moravě

Vyražte směrem na Rudice a Jedovnice, nedaleko těchto obcí se nachází Rudické propadání. Jde o soustavu vodopádů, která patří se svojí hloubkou až 86 metrů k nejdelším vodopádům u nás. Rudické propadání nabízí i možnost navštívit více než 12 km dlouhý jeskynní systém, to je však umožněno jen za doprovodu zkušeného instruktora.

Jestliže si chcete na chvíli oddechnout od všech těch jeskyní, dopřejte si nějaký čas u rybníků v blízkosti Jedovnic, a pak dojděte až k větrnému mlýnu v Rudicích, kde mají i muzeum.  Ubytovat se můžete například v nějaké chatě přímo v Moravském krasu.

Vesnice v Moravském krasu skrývají architektonické skvosty

Městys Sloup je blízko Sloupsko-šošůvských jeskyní s Eliščinou jeskyní a jeskyně Kůlna, která je známá jako archeologická lokalita. Název Sloup prý pochází z osamělé skály ve tvaru sloupu. Sloup je však vyhledávaný i mezi poutníky, nachází se tu barokní kostel Panny Marie Bolestné, který spolu s farou a hřbitovem patří mezi kulturní památky.

Slyšeli jste někdy o Křtinách? To je obec, kde je ohromující barokní Kostel Jména Panny Marie, díky kterému se Křtinám říká Perla Moravy. Jeho architektem byl světoznámý Jan Blažej Santini a kostel působí skutečně impozantně. Proč se obci říká Křtiny? Prý tu podle pověsti křtili Cyril a Metoděj a jejich žáci. Inu kdo ví? Křtiny jsou výborným výchozím místem pro výlety do Josefovského údolí pod Býčí skálu, k Rudickému propadání nebo do jeskyně Výpustek.

Přesvědčte se sami, že Moravský kras je mnohem více než krápníky a jeskyně a nechte se překvapit, co se vám vryje do paměti nejvíce.


Publikovno: 2020-04-28
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com