Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

V zimě se jeskyně připravují...

V zimě se jeskyně připravují na jaro

I když ještě zima neudeřila v plné síle a počasí je spíše jen sychravé než zimní, většina zpřístupněných jeskyní se pro veřejnost uzavírá. Jedním z důvodů je údržba jeskyní: kontrola elektroinstalace i dalšího vybavení a také mytí chodníků v jeskyních a odstraňování tzv. lampenflóry (nežádoucí vegetace rostoucí pod zdroji světla v jeskyních). Pro odstraňování lampemflóry je vypracována účinná metodika a díky ní mohou návštěvníci v našich zpřístupněných jeskyních obdivovat krápníkovou výzdobu v přirozené a neporušené kráse.

Dalším z nezanedbatelných důvodů omezení zimního provozu v jeskyních je hibernace letounů (tj. netopýrů a vápenců).. Některé naše jeskyně jsou významnými zimovišti s koloniemi dosahujícími až několik tisíc jedinců. Právně pro letouny je nejdůležitější pro správné zahájení hibernace klid začátkem zimy. A tomu se přizpůsobuje i činnost člověka v jeskyních.

V Punkevních jeskyních a v jeskyních na Javoříčku přivítají v příštím roce návštěvníky nové provozní budovy. V obou jeskyních je nyní zcela uzavřen provoz právě z důvodu stavebních prací. S obnovením provozu se počítá na jaře 2015.

Přesto návštěvníci mají šanci a mohou navštívit i některou z celoročně otevřených jeskyní. V Moravském krasu je to jeskyně Výpustek a zimní prohlídky probíhají v Šošůvské části Sloupsko-šošůvských jeskyní při světle baterek. V podhůří Krkonoš Bozkovské dolomitové jeskyně nabízejí celoročně prohlídku s největším podzemním jezerem v České republice.

Pro zájemce o jeskyně, kteří touží po podrobnějších informacích, nabízí knihovna Správy jeskyní České republiky v Průhonicích možnost studia, a to každé pondělí od 10 do 13 hodin nebo po dohodě i jindy v pracovní době.

Je zde také možnost si odbornou literaturu půjčit či koupit. V loňském roce vydala Správa jeskyní ČR velkou obrazovou publikaci Zpřístupněné jeskyně České republiky, doplněnou o řadu odborných informací, která má i anglickou mutaci. Může to být i tip na hodnotný dárek k Vánocům. 

Letošní novinkou je aplikace pro chytré telefony, která představuje všechny naše zpřístupněné jeskyně, informace o nich, odborné výklady a slovníček pojmů, vše doplněné obrázky a mapkami. Aplikaci si je možné stáhnout bezplatně pomocí QR na webu www.caves.cz nebo přímo u vchodů do jeskyní.

Další informace o zpřístupněných jeskyních hledejte také na www.caves.cz




Publikovno: 2014-11-26
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com