Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Jaké si vybrat kolo na dlouhé ...

Jaké si vybrat kolo na dlouhé trasy?

 

Vášeň pro cyklistiku obvykle začíná krátkými výlety po okolí. Pak vybavení není tak důležité jako ochota sednout na kolo a vyrazit. Postupem času však naše ambice rostou. Vymýšlíme nápady delší cesty a s tím roste i touha přejít na lepší, pohodlnější a rychlejší kolo. Toto je normální proces, kterým prošla pravděpodobně většina cyklistických nadšenců. Jak si vybrat nejlepší kolo pro delší cesty?

Dlouhé trasy: na kilometrech nezáleží
Délka trasy je velmi relativní. Už několik desítek kilometrů se zdá být hodnou výzvou, když právě s cyklistikou začínáme. Pro mnohé je magická bariéra 100 km, ale ti nejtrvalejší překonají za jeden den 300 a více kilometrů. Hodiny, které trávíme v sedle, jsou důležitější než délka trasy. Čím více, tím důležitější je pohodlí. Předpokládá se, že svislá poloha, kterou nabízí městská a trekingová kola, poskytuje maximální pohodlí. Ty jsou univerzálnější, protože často mají řídítka, která díky možnosti změny úchopu ulehčují rukám a pažím. Obvykle mají také dobré tlumení nárazů a pohon funguje dobře i ve slabém terénu.

Trekingové kolo by proto mělo být výchozím bodem pro všechny, kteří chtějí pohodlně překonat delší vzdálenosti. V několika konkrétních situacích však může být vhodné zvážit i jiné možnosti. Pokud máte rádi zejména jízdu v terénu, bude lepší zvolit cross nebo mtb kola. Když hodně jezdíte po asfaltu nebo po tvrdé polní cestě, vyplatí se zajímat o gravelová kola. Velmi dlouhé vzdálenosti a vyloučení jiných než asfaltových povrchů nás mohou přiblížit výběru silničních kol. Mezi nimi jsou také modely s méně výkonnou geometrií, vhodnější pro potřeby amatérů.

Jednodenní či vícedenní trasy
V případě jednodenních výletů je to jednoduché. Nejnutnější věci zabalíme do batohu na kolo nebo malého kufru namontovaného pod sedlem nebo do rámu. Můžeme si koupit jídlo cestou.

Vícedenní expediční turistika však poskytuje pocit svobody. Svoboda pohybu, kontakt s přírodou a lidmi, nezávislost na zboží civilizace jsou hodnoty, které se v dnešní době stávají vzácnými. Zařízení, které nám umožní je zažít, musí především umožňovat bezpečnou a pohodlnou přepravu velkých zavazadel v kufrech. Trekingová kola jsou opět skvělou volbou a jsou na to připravena již z výroby. Ta kola, která jsou určena pro nejdelší cesty, vám umožní připojit až 4 hlavní kufry (dva vpředu a dva vzadu) a zabalit několik desítek kilogramů nejpotřebnějších věcí.

cyclist-with-backpack-meadow-with-cows


Zdroj obrázků: Freepik.com


Publikovno: 2021-03-24
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com