Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Za relaxací i přírodou do Kar...

Za relaxací i přírodou do Karlovarského kraje

Když se řekne Karlovarský kraj, většina z nás si vybaví léčivé prameny a přírodní minerální vody, na které je tento kraj bohatý. Uvědomíme-li si, že se zde nacházejí lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Jáchymov nebo Lázně Kynžvart, není divu, že Karlovarsko proslulo zejména lázeňstvím. Nejsou to ale jen léčivé prameny, které získaly Karlovarskému kraji slávu. Koneckonců téměř každému je důvěrně známá značka Mattoni, vyrábí se zde bylinný likér Becherovka, obdivovat lze sklářské umění společnosti Moser nebo tradiční porcelánovou výrobu manufaktury Thun. Pravidelně se tu koná i filmový festival Karlovy Vary, který láká filmové fanoušky.

Karlovarský kraj není jen o špičkových výrobcích a lázeňství. Jedinečný ráz Karlovarska utváří i bujná příroda, divoké hory nebo tajemné důlní štoly, skrývající prastaré geologické bohatství naší planety. Lázeňská města, ve kterých se návštěvníkům dostane kvalitní péče (za dodržování přísných hygienických standardů), jsou ideálním výchozím bodem pro objevování okolí.

Vydejte se například do romantických a tajemných Krušných hor, které se rozprostírají na území Karlovarského a Ústeckého kraje. Zdolat můžete jejich nejvyšší bod Klínovec (1 244 m.n.m.) nebo o něco menší Plešivec (1028 m.n.m.) Lákají vás rozkvetlé louky ve stínu kopců a procházky po dřevěných lávkách? Uprostřed nedotčené přírody Krušných hor si výborně odpočinete na čerstvém vzduchu a široko daleko nepotkáte ani živáčka.

Naplánujte si výlet nedotčenou krajinou přírodních parků Jelení vrch a Přebuz. Oba parky leží kousek od saských hranic a patří k nejcennějším rašeliništím Krušných hor s lesními porosty a chráněnou faunou. Území je protkáno podzemními chodbami a šachtami, které jsou pozůstatkem těžby cínu a utvářejí na povrchu typické propadliny. Za návštěvu stojí také jedinečná příroda NPR Božídarské rašeliniště, které je biotopem mnoha chráněných druhů rostlin a živočichů. Vytváří velmi působivý krajinářský celek, vzniklý v důsledku dlouhodobého lesnického a zemědělského obhospodařování a těžby barevných kovů a rašeliny.

TIP!Na naučné stezce Božídarské rašeliniště najdete 12 zastávek, s historií těžby rašeliny v Krušnohoří. Stezka začíná u infocentra Boží Dar a díky chodníkům je dostupná i vozíčkářům a rodinám s kočárky.

Asi 1 km na západ od obce Boží Dar na vás čeká další naučná stezka Blatenský příkop, která je zaměřená na ekologii, historii, hornictví, lesnictví a původní technické využití plavebního kanálu. Stezka vede podél tohoto jedinečného technického díla a v infocentru Boží Dar si můžete vyzvednout průvodce touto oblíbenou naučnou stezkou.

Oblast rozsáhlých lesů, rašelinišť a mokřadů, CHKO Slavkovský les, najdete v trojúhelníku mezi nejznámějšími západočeskými lázněmi. Hornatý ostrov zeleně a klidu je znám především pro velké množství jedinečných léčivých minerálních pramenů. Přírodní a kulturní zajímavosti CHKO Slavkovský les vám přiblíží interaktivní expozice v Návštěvnickém středisku Dům přírody Slavkovského lesa.

Nedaleko Mariánských Lázní natrefíte na přírodní rezervaci Smraďoch s krátkou naučnou stezkou – pouze 76 m. Vyvěrá zde několik pramenů, kolem kterých uniká ze země kysličník uhličitý a také sirovodík. Právě ty v rašeliništi vytvářejí efektní gejzíry.  Stezka vede po vyvýšených dřevěných chodnících a je zaměřená na biologii, geologii a ekologii. Od května můžete také nedaleko Mariánských Lázní obdivovat rozkvetlou Upolínovou louku.

Cestou z Karlových Varů do Lokte narazíte na skalní útvar Svatošské skály, tyčící se nad řekou Ohře, jenž připomíná svatební procesí. Kvůli tomu získaly jednotlivé skály názvy jako Ženich, Nevěsta, Tchán, či Tchyně. Skály si v minulosti oblíbila i řada slavných osobností jako J. W. Goethe nebo Sigmund Freud.

Přírodní rezervaci a lesopark Amerikase stejnojmenným rybníkem najdete blízko Františkových Lázní. Z volně přístupné pozorovatelny můžete nerušeně sledovat život ptáků v hnízdišti na ostrůvku uprostřed rybníka. Projděte si naučnou stezku a navštivte zoopark. Do lesoparku se dostanete příjemnou procházkou nebo mikrovláčkem z Františkových Lázní.

Na svých toulkách po Karlovarském kraji můžete objevit i unikátní NPR Kladské rašeliniště s ohroženými druhy rostlin a živočichů jako vzácný tetřev hlušec nebo čáp černý. Jde o jednu z nejstarších a největších přírodních rezervací na Karlovarsku o celkové rozloze téměř 300 ha. Zdejší naučná stezka návštěvníky seznamuje s historií osady Kladská a faunou a flórou Slavkovského lesa. Vede malebnou přírodou kolem Kladského rybníka po části zvané Tajga, největší z pěti rašelinišť. Najdete zde charakteristické druhy rostlin a živočichů, které se přizpůsobily zdejšímu kyselému prostředí a málo výživné půdě. Kromě smrku ztepilého tu můžete najít i zakrslé dřeviny jako borovici blatku, borovici kleč nebo břízu pýřitou. Z bylin můžeme jmenovat masožravky jako je tučnice obecná a rosnatka okrouhlolistá.

TIP!Ochutnejte pochoutku ze zvěřiny v Restauraci Pensionu Kladská, která se každoročně umisťuje v TOP 100 nejlepších restaurací v ČR podle Maurerova výběru Grand Restaurant.

Více zajímavých tipů na výlety najdete na www.zivykraj.cz, na www.blog.zivykraj.cz, ale také ve 45 dílném online seriálu Toulky Karlovarským krajem.


Publikovno: 2020-05-26
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com