Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

6 TOP tipů kam na dovolenou do ...

6 TOP tipů kam na dovolenou do exotiky

Chystáte letos výjimečnou dovolenou? Připravili jsme pro Vás 6 tipů, kam vyrazit, chcete-li si užít neokoukanou exotiku a odnést si tak jedinečné prožitky.

Exotika je velmi široký pojem a pohled na ni je často subjektivní, každý si tak pod tímto pojmem představí něco jiného. Pro jednoho je exotika ostrov s bílými plážemi, palmami a azurovým mořem, pro jiného je to synonymum jinakosti a někdo považuje za exotiku zkrátka vše, co je „daleko“. Nic není správně ani špatně, všichni se ale určitě shodneme na tom, že exotika je opravdu lákavá, ať už si pod ní představíme cokoliv. Pokud hledáte inspiraci, kam příště vyrazit, možná vám v nápadech pomůže náš článek. Vybrali jsme 6 zajímavých destinací, které rozhodně stojí za to navštívit! A pokud vás cokoliv z této inspirace osloví, můžete využít skvělých nabídek, které nabízejí last minute zájezdy a vyrazit ihned.

Borneo

Borneo je třetí největší ostrov na zemi a nachází se v jihovýchodní Asii. Administrativně je rozdělen mezi tři státy Indonésii, Malajsii a Brunej. Velmi zajímavá a poslední dobou stále častěji vyhledávaná je část malajská, ačkoliv zabírá pouze asi čtvrtinu rozlohy ostrova. Kromě nádherných pláží s bílým pískem, bohaté podmořského života a křišťálově čisté mořské vodě, je Borneo vyhledávanou destinací také kvůli jeho dechberoucí džungli. Nachází se zde několik národních parků a některé z nich se mohou pyšnit vskutku vzácnými obyvateli, Borneo je poslední místo na světě, kde můžete na vlastní oči ve volné přírodě spatřit orangutany. Kromě nich je tu spoustu dalších endemitů a vzácných zástupců živočišné říše. Mezi další oblíbené aktivity patří projížďky džunglí na loďce nebo treky po skalních útvarech. Návštěvu navíc můžete spojit s poznáním Sultanátu Brunej, kde zase uvidíte krásné kulturní památky. Na dovolenou na Borneo se vydejte mezi lednem a dubnem, bude kolem 30 °C ve stínu a zastihne vás pouze minimum srážek.

Zanzibar

Pokud hledáte opravdu pěkné koupání na dlouhých plážích, které ústí do nekonečného a teplého moře, možná pro vás Zanzibar bude právě to pravé ořechové. Tento ostrov leží mezi Madagaskarem a Keňou, tedy na jihovýchodě afrického pobřeží. Míchá se zde několik kultur, zažijete tak nejenom pohodovou dovolenou a relax na pláži, ale můžete se také vydat prozkoumat kulturní památky mnoha etnických skupin, poznávat jejich výtečné jídlo, ochutnávat exotické ovoce, které u nás nikdy neseženete. Kromě toho určitě nevynechejte zážitek v podobě potápění či šnorchlování, okolní vody jsou totiž plné krásně barevných a zajímavých živočichů. Zanzibar má dvě „hlavní sezóny“ s ohledem na srážky. Jedna je od prosince do února, kdy je průměrně 32 °C a další červenec až září, kdy také minimálně prší, teploty však klesají asi ke 28 °C.

Faerské ostrovy

Že exotika musí být jen tropický ostrov? To jsme si vyvrátili hned v úvodu. Faerské ostrovy patří k těm nejkrásnějším místům na naší planetě a rozhodně by neměli chybět na pomyslném seznamu ,,must see“ nejednoho cestovatele. Jedná se o souostroví patřící do správy Dánska, které leží asi na půli cesty mezi Norskem a Islandem. Poloha samotná napovídá, že zde nemůžete čekat kdejaké horko, ale to vám nahradí místní přírodní krásy. Vysoké vodopády zasazené do nádherně přírody, skalní útesy na pobřeží jednotlivých ostrovů, zelenající se planiny plné různorodého zvířectva, ledovcová jezera, nepřeberné množství ptačích druhů, skvělé podmínky pro vodní sporty či cyklistiku. Nejlepší čas na návštěvu Faerských ostrovů je červen až září, kdy můžete očekávat průměrnou teplotu 15 °C.

Chile

Země rozprostírající se v Jižní Americe, kterou od severu k jihu protínají majestátní úpatí pohoří Andy. Pokud byste Chile chtěli projet od severu k jihu, museli byste překonat více než 4 000 kilometrů, a na takové cestě už je toho opravdu hodně k vidění! Na své si zde přijdou především milovníci skvostné, neporušené a divoké přírody. Vysoké hory, jejich zasněžené vrcholky, sopky, horké gejzíry, hluboká modrající se jezera, rozdivočené skalní útvary, poušť, hlučné vodopády, atypicky krásné mořské pobřeží, nekonečné vinice. To je jen stručný výčet chilských krás. A nemusíte se omezit jen na přírodu, pokud se vám líbí i městské toulky, připravte se na města v severském stylu, ale i hlučná moderní velkoměsta. Historii zde vzdávají hold mnoha muzei zaměřenými na různá období jihoamerických dějin. Za poznáváním Chile můžete vyrazit kdykoliv během roku, záleží spíše, do jaké části se chystáte. Země leží na jižní polokouli, roční období jsou tak opačná než u nás. Na sever země můžete vyrazit kdykoliv, počasí je podobné během celého roku. Střední část (kolem hlavního města Santiaga) je vhodné navštívit kdykoliv, kromě českého léta, tedy raději vynechte květen-září, kdy je tam chladno. Na jihu je zima a deštivo téměř pořád, nejlepší měsíce jsou listopad-březen, kdy je teplota kolem 15 °C.

Omán

Blízký východ patří v posledních letech mezi oblíbené destinace. Většina lidí se však žene za moderními výdobytky novodobé architektury a navštěvuje velké betonové džungle. Pokud vás láká poznat pravou Arábie, která ještě není ,,zničená“ moderní dobou, vydejte se do Ománu. Čekají na vás vskutku autentické zážitky, které se vám vryjí pod kůži. Ideální je namixovat si poznání kulturních a přírodních památek. Zajímavá historické architektura v podobě pevností, hradů, muzeí a mešit vám nastíní místní život. Můžete se vydat prozkoumat pouštní duny nebo se vykoupat ve sladké vodě v malých jezírcích, které najdete v Ománu na mnoha místech, říká se jim vádí. Samozřejmě i milovníci moře si přijdou na své, krásných pláží je tu spoustu, jen vybírejte raději ty krytější, v zálivech a zátočinách, občas je tu moře divočejší. Do Ománu se také jezdí za potápěním, vodními sporty a překvapivě i podnikat mnohakilometrové treky pouštní krajinou. Vydat se sem můžete kdykoliv během roku, nejtepleji je v létě, ale i v zimních měsících na vás čekají příjemné teploty kolem 24 °C.

Kostarika

Posledním fascinujícím místem, kterému se dnes budeme věnovat je latinskoamerická Kostarika. Někteří ji možná mají spojenou se spotřebním zbožím, jako jsou banány či káva, což jsou také velké chlouby této malé země. Z cestovatelského hlediska má však Kostarika skvělou polohu (jako několik dalších zemí ve střední Americe), má totiž dvě poměrně odlišná pobřeží. Jedním je Karibské moře a druhým Tichý oceán. V obou případech je to synonymum pro skvělé koupání a nádherné pláže, mezi oblíbené aktivity zde patří také potápění a surfing. Kostarika je domovem několika národních parků, najdete zde vysoké hory, sopky, exotickou faunu a floru, krásná města. Ne nadarmo se jí přezdívá perla střední Ameriky. Jejím symbolem je nádherný tukan, kterého, pokud budete mít štěstí, můžete při svém putování touto zemí spatřit. Hlavní sezonou je listopad až duben, očekávejte slunečné počasí a teploty kolem 30 °C ve stínu.

Pokud vás cokoliv z naší nabídky zaujalo, neváhejte zakoupit akční či last minute letenky a vyrazit za exotikou J.


Publikovno: 2020-05-07
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com