Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Poprvé na vodu? S námi se nevy...

Poprvé na vodu? S námi se nevyklopíte

Horké dny jsou tu. Ať už jste se jim rozhodli čelit vodáckou dovolenou sami, nebo vás zlanařila parta kamarádů, je na místě se na takovou výpravu náležitě připravit a nic nepodcenit. Štěstí přeje připraveným. A jen připravení si tuto kratochvíli užijí s čistou hlavou.

Bez čeho nevyjíždět?

Ať už jste zvolili kajak, kanoi, nebo raft, pronajímatel lodi vám jistě zajistí i přepravu plavidel a stanů nebo vodotěsný barel, díky kterému zůstanou věci v suchu. Na vás tak zbýva už jen pár nezbytností, které by neměly chybět. Přibalte rezervní oblečení, neberte si ho ale příliš. To, které nevtěsnáte do barelu, se stejně dříve nebo později promáčí. Vyberte si také spolehlivou obuv, která vás nezklame ve vodě ani na kamenech. A do barelu si vezměte i druhý pár na výlet na hrad anebo jen k táboráku. Nezapomeňte ani na pokrývku hlavy. Za tu si budete vděční v dešti i vedru. Poslední nezbytností je provaz, tzv. „koňadra“. Ta by měla být alespoň 7 metrů dlouhá, aby s ní bylo možné ze břehu spustit loď skrz neprůjezdné úseky a jezy a samozřejmě ji i připevnit u břehu. Po utáboření ji navíc můžete využít i k sušení svého oblečení.

Udržte si balanc

I léty prověřený mořský vlk vám potvrdí, že v souboji s vodním živlem se nevyplácí přepínat své síly. Mějte to tedy při plánování cesty na paměti. Ideální délka denní trasy je mezi 15 až 20 kilometry, které obyčejně zdoláte do 5 hodin. Výlet na vodu však není jen o tom. Abyste si udrželi i svůj vnitřní balanc, jistě občas vyměníte pádlo za občerstvení v kempu nebo chvíli relaxace na břehu. Prodloužit vaši cestu ale může například i známé „cvaknutí“. To obnáší nejen vylovit všechno vybavení, ale také dopravit kánoi ke břehu a vylít z ní vodu. Důležité je proto vždy počítat s časovou rezervou. Plánované i neplánované koupání si pak užijete bez spěchu a stresu.

Zbývá jen zvolit řeku

Těch máme v Čechách naštěstí dostatek, a tak můžete zvolit podle svých schopností. Mezi klidnější trasy vhodné pro začátečníky patří Berounka. Většina trasy je navíc neobydlená a klidná, a tak vás mimo kempy nebude nic rušit. Pokud máte respekt z jezů, nabízí se Bílina. Splavů je zde minimum a nesjízdný není ani jeden. A až se ujistíte, že jste ostřílený vodák, potěší vás poslední kilometr příjemných peřejek, kde se Bílina vlévá do Labe. Jestli však vyhledáváte výzvy, zvolit můžete Sázavu, která v naší republice nabízí peřeje nejobtížnější. I proto si třeba nakonec užijete ještě více zábavy.

Nezapomeňte na osvěžení

Ne za každým meandrem bude čekat občerstvení. Myslete i na to a užívejte si zodpovědně. Na vodu si přibalte Zlatopramenem Radler 0,0 %. Zažene žízeň, doladí každé pořádné dobrodružství a nijak přitom neomezí. Je bez kapky alkoholu, umělých barviv a konzervantů a se sníženým obsahem cukru. Najdete ho v plechovkách nebo praktických PET lahvích, které jen tak neutopíte. A to hned v několika příchutích.


Více na www.zlatopramen.cz


Publikovno: 2019-07-23
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com