Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Výstup na Großer Arber 1456 m....

Výstup na Großer Arber 1456 m. n. m. (Bavorsko)

Hluboké lesy, ledovcová jezera, svěží horský vzduch, sytá zeleň a nekonečné výhledy z vrcholů. Vítejte v Bavorském lese, nejstarším národním parku Německa. Zajímavý je zejména tím, že 60% plochy se vyvíjí přirozeně, tj. bez zásahu člověka. Spolu s Národním parkem Šumava tvoří jeden z největších parků Střední Evropy.

Tak nazujte boty, připravte batohya pojďte se po náročném pracovním týdnu odreagovat na čerstvý horský vzduch. Vezmeme Vás na nejvyšší vrchol Bavorského lesa – Großer Arber.

Parkování

Auto jsme zaparkovali na parkovišti poblíž Gross Arbersee. Parkovišť je tady hned několik a všechna jsou placená (3). Automat nebere bankovky ani karty, proto si vezměte s sebou drobné.

Procházka kolem jezera

 

Před samotným výstupem jsme se vydali ještě k ledovcovému jezeru Gross Arbersee, kolem kterého vede naučná stezka a je tudy krásná procházka.

Trasa jedlouhá cca 2km, nenáročná a zvládnou ji v pohodě i děti. Můžete si tady půjčit i lodičku (zpoplatněno) nebo se občerstvit v restauraci přímo u jezera, která je nově otevřena (dosud jsem slyšela jen samé kladné recenze).

Výstup na vrchol

Od jezera jsme se vydali po zelené turistické značce, která nás zavedla až na vrchol. Zatímco česká strana Šumavy je poznamenaná řáděním kůrovce, bavorská strana je taková jiná, nedotčená.

Trasa od Großer Arbersee na vrchol je dlouhá cca 3,5km a trvala nám asi 1,5h (pohodovým tempem).Odměnou za prudké stoupání je nádherný výhled z vrcholu. Pokud budete mít štěstí na počasí, uvidíte odtud i Alpy.

Vrchol tvoří čtyři skupiny skal, a to Grosser Arber, Bernstein, Richard Wagner-Spitze a Ostspitze. Na nejvyšším vrcholu je dřevěný kříž. Všechny ostatní kamenné vrcholy lze obejít po okružní cestě.

Dominantou na vrcholu ale nejsou kamenné vyhlídky, ale dvě velké věže s kopulemi, které uvidíte už zdálky. Původně jsme mysleli, že se jedná o hvězdárnu. První věž ale působí jako komunikační zařízení, druhá slouží jako radar, který využívá NATO.

Na vrcholu jedné z vyhlídek jsme si udělali piknik, vyndali dalekohleda užívali si tu pohodu spolu s dechberoucími výhledy.

Cesta zpět

Z vrcholu lze pokračovat ještě dále na Malé Javorské jezero a udělat si okruh (celková trasa od Velkého jezera by měla být cca 30km), nebo se vydat zpátky opět po zelené kolem chaty Arberschutzhaus k Velkému Javorskému jezeru.

Kde se najíst

Pod vrcholem najdete restauraci/chatu Arberschutzhaus, kde se můžete najíst a případně i přenocovat (rezervace zde). Nechybí ani dětské hřiště. Případně se můžete občerstvit ještě dole u Velkého Javorského jezera v nově otevřené restauraci.

Několik dalších tras, odkud se na Velký Javor můžete vydat:

  • Kabinkovou lanovkou- dolní stanice je cca 1km od Brennes (ověřte si, zda jezdí)

– výstup a sestup 12

  • Kolem vodopádů z Bodenmaisu přes Rissloch(cca 3h)
  • Z Brennes – nejrychlejší výstup (cca 1,5h)
  • Ze Zwieselu – náročnější výstup (cca 4h)


Publikovno: 2018-09-11
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com