Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Zimní dovolené jsou stále pop...

Zimní dovolené jsou stále populárnější, nezapomínejte ale na opatrnost


Dovolená v zimě je už i u nás zcela běžný a normální jev. Na rozdíl od dob, kdy byla dovolená výlučně spojena s letními prázdninami, nedělá dnes Čechům problém odcestovat i během vánočních svátků, Silvestra nebo po Novém roce.

Obecně se dají zimní rekreanti rozdělit na dva typy. Ti, kteří milují zimní sporty a dovolenková sezóna pro ně začíná s prvním sněhem. Tehdy si vezmou v práci volno, navoskují lyže a pozorně sledují sněhové zpravodajství. Ti druzí naopak pokles teplot a sníh berou jako impuls ke sledování nabídek cestovních kanceláři na zájezdy do teplých zemí, popřípadě si takovou dovolenou uspořádají ve vlastní režii. Oba typy zimní dovolené s sebou přinášejí svá rizika, na které by měl být člověk připraven.


Co se mi může na horách stát?

V souvislosti s vlnou teroristických útoků v Evropě mnoho Čechů loni vyměnilo letní dovolenou za tu zimní. Tu si užili v domácích lyžařských střediscích, popřípadě v Alpách nebo Tatrách, které jsou považovány za bezpečné destinace. I tento rok se očekává výrazný nápor na kapacity svahů v těchto destinacích. Je však třeba zdůraznit, že i hory umí být nebezpečné.

Nárůst zájmu o zimní dovolené s sebou totiž přinesl i vedlejší efekt - přeplněné svahy, které jsou mnohdy na hranici snesitelnosti a vyžadují určitou úroveň dovedností na bezproblémový lyžařský nebo snowboardingový zážitek. Provozovatelé lyžařských středisek totiž pustí na vlek a svah kohokoli, nikdy tak nevíte, zda lyžař před vámi má dostatek zkušeností, aby zvládl situaci, která se vám může zdát zcela banální. Právě přecenění vlastních schopností a nedostatečná technika ježdění stojí za většinou úrazů na svahu, zmínit ale musíme i příliš odvážné freestylery na snowboardech, kteří se nedívají nalevo ani napravo.

Kromě cestovního pojištění do zahraničíse vám tak jistě vyplatí i pojištění odpovědnosti za škodu na majetku nebo zdraví. Při srážce na svahu je totiž dokazování zapříčinění viny nezřídka zdlouhavé a nepříjemné (navíc v zahraničí v cizím jazyce) a způsobená újma na zdraví nebo majetku může být vyčíslena opravdu vysoko a jít až do desítek miliónů korun.

Nezapomínejte na to, že cestovní pojištění na domácích sjezdovkách neuplatníte. Některé pojišťovny nabízejí pojištění do hor, v jiných si musíte pojištění, které vám pokryje rizika na svazích, zkombinovat sami. Většinou je to právě pojištění odpovědnosti za škodu a úrazové pojištění.

Právě pojištění odpovědnosti za škodu patří na zimních svazích mezi ty nejpotřebnější. ČSOB Pojišťovna, která takové pojištění nabízí, má s pojištěním odpovědnosti při sportovních aktivitách bohaté zkušenosti. Jejich produkt pokrývá všechna rizika, která na vás na svahu číhají - od pojištění škody na vypůjčeném lyžařském vybavení, přes způsobenou újmu na zdraví kolemjdoucího lyžaře, až po proplacení výjezdu helikoptéry při jeho vážnějším úraze.


Léto v zimě je skvělý nápad, ale opatrně i tady

Pokud patříte spíše mezi typy, které nesnášejí zimu a už při prvních mrazech sní o teplu, zimní dovolená v horké a exotické destinaci pro vás může být to pravé ořechové. Rozhodně toto nadšení pro teplé a slunečné počasí nesdílíte sami. Počet zimních vycestování každoročně stoupá, přičemž prim hrají země jako Egypt, Spojené arabské emiráty nebo dokonce Omán. Přímé letecké spojení s Dubají za přijatelné ceny činí z této destinace čím dál větší trhák.

Cena patří stále mezi rozhodující faktory při výběru zimní dovolené. To je jeden z důvodů, proč byste cestovní pojištění do zahraničí rozhodně neměli podcenit. Protože v případě neuzavřeného cestovního pojištění se mohou zimní radovánky pořádně prodražit.


Publikovno: 2017-12-15
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com