Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Flowing Hair - mince v hodnotě ...

Flowing Hair - mince v hodnotě 10 miliónů dolarů v únoru poprvé v Evropě!

Praha se od 9. do 12. února stane prvním evropským městem, ve kterém bude v rámci velké evropské tour představena nejdražší mince světa – legendární Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794! Tato mince byla v roce 2013 ve slavné Stack´s Bowers vydražena za neuvěřitelných 10 milionů dolarů a stala se tak nejdražší mincí, jaká kdy byla v historii prodána.

Tento unikátní numismatický skvost bude za přísných bezpečnostních opatření dopraven do Národního muzea v Praze, kde jej budete moci obdivovat společně s originálem jednoho z nejzásadnějších úředních dokumentů USA- Bostonským originálem Deklarace nezávislosti v hodnotě 4 miliónů dolarů. Po výstavě v Praze zamíří mince společně s Deklarací do výstavních síní v Oslu, Stockholmu, Helsinkách, Tallinu, Varšavě, Londýně a Dublinu. Konkrétní termíny výstav ve všech evropských městech naleznete zde.

Proč má jediný americký dolar takovou astronomickou hodnotu?

Ne, tento americký dolar opravdu není osázen diamanty, ani smaragdy, nebyl vyražen v mincovně na dně oceánu, dokonce ani z vesmíru nespadl.

 Jeho hodnota se odvíjí zejména z historických událostí, doprovázející vznik Spojených států. 

Rok vyražený na aversu této mince totiž též označuje rok, ve kterém byly vyraženy první stříbrné mince s označením Dolary. Ražbu prvních dolarů však již od počátku provázeli technické komplikace. Mince se razily ze stříbra o ryzosti 900/1000 a jejich průměr byl stanoven na 39 až 40 mm. Velká přítlačná síla tehdejších pístů způsobovala rychlé opotřebení mincí a nekvalitní povrch, na kterém se objevovaly důlky, špatná zřetelnost aversu i reversu a jiné defekty, zapříčiněné opotřebením razidel. Výsledkem nedokonalých technologií byla emise pouhých 2000 mincí, přičemž 242 exemplářů bylo zničeno již v průběhu ražby.

Od 15. října se do oběhu dostalo pouhých 1758 kusů a většina z nich byla zničena v důsledku nevyhovující hmotnosti a jiných kazů. Zkrátka a dobře, do dnešních dnů se ví o existenci pouhých 10 kusů této vzácné emise a ten, který budete moci zhlédnout v Praze je navíc zcela bez kazů, což vysvětluje astronomickou částku, za níž byla mince vydražena. Více informací o Flowing Hair a Bostonském originálu Deklarace nezávislosti se dočtete na webových stánkách www.flowing-hair.cz.

Organizaci celého evropského turné zajišťuje společnost Samlerhuset group, kterou v Praze reprezentuje její pražská pobočka Národní Pokladnice, jeden z největších distributorů mincí a medailí v České republice.

Nezapomeňte, stříbrná kráska Flowing Hair bude společně s Bostonským originálem k vidění v Národním muzeu pouhé 4 dny! Pokud jste numismatický nadšenec, nenechte si tuto událost ujít.

Výstava je veřejnosti přístupna v Národním muzeu v těchto termínech

 9. února: 13:00 – 20:00
10. února: 10.00 – 20.00
11. února: 10.00 – 20.00
12. února: 10.00 – 20.00


Publikovno: 2016-01-14
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com