Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Noc netopýrů 2015...

Noc netopýrů 2015

V České republice je od roku 1997 každoročně organizována velmi populární Evropská noc pro netopýry. Tradiční akce má své kořeny ve Velké Británii. Od roku 2012 se ke konání netopýřích nocí připojily i země ležící mimo Evropu.  Zájem veřejnosti rok od roku stoupá a Správa jeskyní České republiky ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů (ČESON) a Agenturou Ochrany přírody a krajiny pořádá setkání veřejnosti s živými netopýry přímo v jejich přirozeném prostředí – v jeskyních. Účastníci si vyslechnou nejen přednášky, ale mnozí si možná poprvé živého netopýra prohlédnou zblízka. V detektoru si mohou poslechnout jeho ultrazvukové signály a dozvědí se mnohé o netopýřím životě. Důležité jsou určitě i informace, jak se zachovat, pokud nalezneme zraněného netopýra, abychom mu místo pomoci spíše neublížili.
 

Mezinárodní noc pro netopýry opět u jeskyně Na Špičáku


V letošním roce se již po patnácté uskuteční v jeskyni Na Špičáku a jejím okolí noc zasvěcená netopýrům. Hlavním cílem akce je přiblížit široké laické veřejnosti život našich netopýrů a vrápenců a napravit přitom nezaslouženě špatnou pověst, která leckde ještě tajemné noční létající savce provází.

Když se přijdete podívat v pátek 21. srpna 2015 v 19:00 k jeskyni Na Špičáku, můžete se dozvědět všechno, co nevíte o netopýrech žijících na Jesenicku a především v nejstarší písemně doložené jeskyni v Česku. Víte třeba, že když netopýr v zimě spí, tzv. hibernuje, sníží se mu tepová frekvence ze 700 na 7(!) tepů za minutu? Nebo že jeho tělesná teplota přitom klesne na teplotu okolí, tj. 8 C? Že dokáže za noc spořádat úctyhodné množství komárů a jiného hmyzu, takže je velmi užitečný?

Poutavé přednášky vás seznámí s životem a problémy ochrany netopýrů, navštívíte také s baterkami jeskyni a bude promítán krátký film o netopýrech. Součástí večera budou i praktické ukázky z výzkumu netopýrů (měření, vážení a určování druhů), bude předvedena činnost bat-detektoru, což je přístroj umožňující lidskému uchu slyšet ultrazvukové netopýří hlasy, když za tmy nad našimi hlavami neslyšně loví potravu. Vrcholem večera bude setkání s odchycenými netopýry zblízka.

Pro zájemce bude k dispozici mnoho zajímavých informačních materiálů, plakátů, pohlednic a různých upomínkových předmětů. Vstup je volný, doporučujeme s sebou vzít teplejší oblečení a baterku na prohlídku jeskyně.

Ve vybraných zpřístupněných jeskyních budou pořádány „Noci pro netopýry“ také, termíny sledujte na www.caves.cz.

Otevírací dobu, ceny vstupného, teplotu v jeskyni i délku prohlídky naleznete na www.caves.cz.
Na těchto webových stránkách se dozvíte mnohé i o dalších třinácti zpřístupněných jeskyních u nás.


Netopýr není myš!

Mnoho lidí neřekne netopýrům jinak než „létající myš“. V hodině přírodopisu by to však stačilo minimálně na ostudu, v horším případě na pětku. Myši jsou hlodavci a mají k netopýrům hodně daleko. Když už chceme použít nějaké zjednodušení, tak spíše „létající rejskové“, neboť o příbuznosti hmyzožravců a letounů (netopýrů a kaloňů) naopak není pochyb.


Publikovno: 2015-08-18
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com