Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

130 let zpřístupnění jeskyn...

130 let zpřístupnění jeskyně Na Špičáku

V třetihorách dosáhl vliv alpinského vrásnění až do oblasti dnešních Jeseníků, kde došlo k výzdvihu geologických bloků, a byl tak dán základ dnešnímu horskému reliéfu. Následný vývoj výrazně ovlivnil kontinentální ledovec, po jehož ústupu zde zůstalo mnoho bludných balvanů z červené žuly rapakivi, zanesených sem až ze Skandinavie. Zdejší geologický vývoj, během něhož došlo i ke vzniku jeskyní, trval více než miliardu let.

 


130. výročí zpřístupnění jeskyně Na Špičáku, je proti tomu jen zlomkem času. Ale jeskyně byla známa již daleko dříve, první písemné záznamy jsou již z druhé třetiny 15. století a množství unikátních historických nápisů, kreseb a maleb na stěnách dokládá její časté návštěvy. Patří mezi nejstarší písemně doložené jeskyně ve střední Evropě a také k nejdéle zpřístupněných jeskyním u nás.

 


V podzemí probíhá systematický průzkum a bylo dosud zdokumentováno okolo 4000 epigrafických objektů. Připomínají zejména návštěvy prospektorů – hledačů zlata, kovů a drahých kamenů. Nápadné jsou prospektorské symboly slunce pro zlato a měsíc pro stříbro, ale také zkřížená kladiva coby symbol hornictví.

 


Nejcennější nápisy v centrální části jeskyně, již značně poškozené přírodními procesy, byly na podzim roku 2013 odborně zrestaurovány. Šlo o první restaurátorský zásah v jeskyni v České republice.

 

 


5. května se ve Vlastivědném muzeu Jesenicka v budově vodní tvrze na Zámeckém náměstí otevírá výstava Paměť podzemí u Supíkovic – výstava k 130. výročí zpřístupnění jeskyně Na Špičáku. Potrvá celý měsíc a v této době se zda můžete seznámit s dokumenty z historie zpřístupňování, prohlédnout si model „srdcové chodby“ v reálném měřítku a na panelech se dozvědět další zajímavosti.

 


Pro ty, kterým výstava nestačí nebo kteří zatouží poznat podzemí v reálné podobě, je připraven tým průvodců v nedaleké opravdové jeskyni Na Špičáku. Na památku si návštěvníci mohou pořídit také pamětní medaile, vydané k této příležitosti.

 


Otevírací dobu, ceny vstupného, teplotu v jeskyni i délku prohlídky naleznete na www.caves.cz.

Na těchto webových stránkách se dozvíte mnohé i o dalších třinácti zpřístupněných jeskyních u nás.


Publikovno: 2015-05-11
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com