Sponzorované odkazy

Co vás nejvíce zajímá

Reklama

Reklama

Počty zahraničních turistů s...

Počty zahraničních turistů se vrátily k růstu

Praha, 11. května 2010  V prvním čtvrtletí tohoto roku přijelo do České republiky 1 086 072 turistů. Toto číslo představuje růst o 2,8 procenta oproti stejnému období roku 2009. Jde vůbec o první zvýšení od chvíle, kdy množství návštěvníků začala ovlivňovat celosvětová krize. 

Počty turistů se nicméně ještě nedostaly na úroveň prvního čtvrtletí roku 2008, kdy do České republiky přijelo 1 296 714 turistů. Právě v prvním čtvrtletí roku 2008 došlo naposledy k nárůstu, v dalších kvartálech už ale následoval pokles. 

Připomeňme, jak se statistická data vyvíjela v loňském roce. V prvním čtvrtletí loňského roku pokles dosáhl osmnácti a půl procenta, ve druhém to bylo 9 %, ve třetím kvartálu pak 7,5 % a ve čtvrtém 3,9 %. Tento trend dával důvod k mírnému optimismu a nárůst za první letošní čtvrtletí potvrdil, že byl namístě.

„K tomuto nárůstu přispělo určitě i to, že v Česku byly perfektní sněhové podmínky, což přilákalo mnoho turistů. V tuto chvíli ovšem nedokážeme odhadnout, jak budou vypadat čísla za druhé čtvrtletí roku 2010, kdy cestovní průmysl poznamenal výbuch sopky na Islandu. Uvedená statistická data naznačují, že se cestovní ruch pozvolna vzpamatovává z ekonomické krize. Těžko však předpovídat, zda opravdu nastanou lepší časy nebo zda přírodní živel uštědří cestovnímu průmyslu další ránu,“ podotýká Hana Fojtáchová, vedoucí oddělení výzkumu trhu a trendů agentury CzechTourism.

Nejvíce zahraničních turistů k nám tradičně přijíždí z Německa. V prvním kvartále jejich počet dosáhl 259 777, přičemž lidé přijíždějící z Německa tvoří 23,9 % ze všech zahraničních turistů v České republice. Druhé místo patřilo ruským turistům (78 667, nárůst o 4,5 %), třetí byli návštěvníci z Velké Británie  (72 251, pokles o 10,1 %), čtvrtí Italové  (70 757, pokles o 6,8 %) a první pětici uzavírá Polsko (69 441, růst o 1 %).

Dobrou zprávou určitě je, že se zvýšily počty návštěvníků, kteří k nám přijeli z významných zdrojových evropských destinací - např.  z Francie (+11,2 %), Maďarska (+ 30,8 %), Norska (+17,6 %), Rakouska (+20,5 %), Slovenska (+7,5 %) či Španělska (+ 14,6 %).

Pokud jde o kraje, nejvíce se na růstu počtu zahraničních turistů podepsala Praha, kam letos přicestovalo o 4,6 % více zahraničních turistů. Růst byl zaznamenán ještě v těchto krajích: Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, na Vysočině a v Jihomoravském. Ostatní kraje zaznamenaly pokles do 8 %.


Zdroj dat: Český statistický úřad a CzechTourism - mediální oddělení


Publikovno: 2010-05-21
 

Počet odkazů

Celkem odkazů: 20359

Přihlášení

Nová registrace

Reklama

Užitečné

Poslední přidané

Doporučujeme

Nejlevnější cestovní pojištění na Top-Pojištění.cz.


Nejčastěji navštěvované
Strom kategorií

Navštivte památky České republiky.

Počasí


Jízdní řády
Počasí Wunderground
Počasí Meteopress

Reklama

  ReklamaKontaktObecné podmínky
Ikonky států z : www.icondrawer.com